All Posts by Carla

About the Author

Carla heeft een missie: Minder eenzaamheid in de wereld. Als er veel stress is in een bedrijf, is het verzuim hoog, zijn medewerkers uit verbinding en voelen zich alleen en dat kost het bedrijf omzet. Dat wil ik graag voorkomen. Ik help leiders enorm goed voor hun teams te zorgen, zodat ze een winning team en happy clients krijgen. Dat bespaart ze tot wel 10% of meer op hun verzuimkosten wat meer winst oplevert. Win-win situatie dus!

Tips voor angst bij Corona
mrt 12

10 tips voor angst en stress door Coronavirus

By Carla | Stress

Het zal je niet verbazen dat wat er momenteel met het coronavirus aan de hand is, veel stress en angst veroorzaakt in de wereld. Als je nu radio of TV aanzet of de krant openslaat, je kunt er niet omheen. Het is inmiddels van virus naar pandemie uitgegroeid volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Omdat dit in onze moderne samenleving nog nooit eerder in deze mate is ontstaan, weten mensen gewoon niet wat ze moeten doen of wat ze kunnen verwachten, wat tot veel angst leidt.

Elke dag worden we door de media op de hoogte gehouden hoeveel besmettingen er zijn bij gekomen, wat de angst en stress bij veel mensen nog verder vergroot.

Gisteren was ik bij ons in de plaatselijke dorpswinkel (in Brabant) en merkte dat de angst er bij veel mensen (zeker ouderen) goed in zit en dat brengt veel stress met zich mee.

Het probleem is dat wanneer we ons angstig, zenuwachtig of gestrest voelen, er twee dingen gebeuren:

# 1 – Onze hersenen werken niet optimaal door die stresshormonen die aangemaakt worden en daarom hebben we moeite om goed doordachte beslissingen te nemen. We zijn als het ware ‘een beetje dom’ om in Maxima termen te blijven.

# 2 – Ons immuunsysteem wordt onderdrukt door de aanmaak van stresshormonen

Angst ervaren, is heel normaal zolang het tijdelijk is. Het waarschuwt ons voor gevaarlijke situaties. Je hartslag en ademhaling versnellen, je bloeddruk stijgt en spieren spannen zich. Je bent er klaar voor om in actie te komen: vluchten of aanvallen.

Omdat we niet weten hoe dit virus zich gaat ontwikkelen, weten we ook niet of de angst tijdelijk is of langere tijd zal aanhouden.

Die onwetendheid en onmacht is natuurlijk precies het tegenovergestelde van wat we nodig hebben om ons tegen een virus te beschermen.

Wat kunnen we doen ons om de angst en stress weg te nemen zodat ons beschermingsmechanisme weer op volle toeren zijn werk kan doen?

  1. We kunnen kijken naar de negativiteit van alles wat er nu aan de hand is, maar laten we het omdraaien en kijken naar de voordelen die de huidige situatie oplevert. Focus is key: richt je op wat je wel wilt en wat je positiviteit en plezier brengt
  2. Blijf bewegen: liefst in de buitenlucht in de natuur een wandeling maken, hardlopen, fietsen. Snuif zo vaak mogelijk verse zuurstof in je longen. Vermijd voorlopig liever even drukke menigte zoals bv. fitnessruimte
  3. Eet gezond: veel groente, 2 stuks fruit. Zorg dat je voldoende vitamines binnen krijgt om je weerstand optimaal te houden. Neem er desnoods tijdelijk een vitaminepreparaat bij
  4. Drink veel water: liefst elk kwartier een slokje. Drink liever lauw water dan ijskoud water. Virussen houden namelijk niet van warmte.
  5. Let regelmatig goed op je ademhaling: zorg dat je diep inademt door je neus en uitblaast door je mond
  6. Super langzaam geeuwen en je daarbij uitstrekken met je armen in de lucht en doe dat elk uur zodat je brein negatieve emoties kan loslaten.
  7. Master je mindset en emoties zodat je brein fit blijft: Schrijf je gedachten en emoties op papier zodat je er niet mee in je hoofd blijft rondlopen. Werken aan een positieve mindset helpt enorm: je hebt inmiddels al meerdere griepgolven overleeft, dus deze vast ook!
  8. Ga mediteren: zoek een angstmeditatie op YouTube op zodat je je brein even stop zet. Meditatie vermindert stress en angst en verbetert je immuunsysteem
  9. Zoek afleiding in iets wat je plezier geeft: zoek iets op bv YouTube op wat jij grappig vindt en lach voluit zonder je in te houden
  10. Rust voldoende: minimaal 7 uur slaap per nacht maar liefst meer zodat je immuunsysteem kan herstellen.

Zo neem je voorzorgsmaatregelen die je immuunsysteem en weerstand nodig hebben om grip te houden op Corona, angst en stress.

Ik hoop dat het je helpt zodat je zo weinig mogelijk angst en stress ervaart de komende tijd. En dat het Coronavirus zo weinig mogelijke slachtoffers maakt en snel onder controle zal zijn.

Fijne angst- en Coronavrije dag en vanuit Brabant Houdoe (Hou je goed) en zorg enorm goed voor jezelf!

uitstelgedrag door stress
feb 27

Wat te doen bij uitstelgedrag door stress?

By Carla | Leiderschap , Stress , Uitstelgedrag

Volgens planning werken was niet mijn meest favoriete bezigheid en dat merk ik ook bij veel van mijn klanten. Ik beken het eerlijk: ik dacht ook dat ik beter in flow kon werken dan met een planning en ik geef meteen toe dat ik fout zat. Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik beter in ‘Go with the flow’ kon werken, dan met een oneindige to-do list. Maar dat is natuurlijk onzin, want een to-do list schept in ieder geval overzicht én rust in je hoofd omdat je alles niet meer hoeft te onthouden maar op papier of in de computer zet.

Door het op papier te zetten en er een datum aan te koppelen maak je een keiharde afspraak met jezelf. Dat maakt het niet makkelijker om je eraan te houden vooral als niemand je controleert. Uitstelgedrag is eigenlijk vluchtgedrag om iets ongemakkelijks niet te hoeven doen.

Door een afspraak met jezelf hard te maken heb je meer kans dat je het toch gaat doen, ook om dat vervelende gevoel over jezelf te voorkomen als je iets niet gedaan hebt. Daar zijn we namelijk vaak erg goed in om onszelf om de oren te slaan, wanneer we voor ons gevoel ‘gefaald’ hebben: ‘mij lukt ook niks’, ‘wat een niksnut’, ‘weer niet gelukt’,’loser’ en wat we nog meer tegen onszelf zeggen.

Maar durf je ook een afspraak met jezelf te maken als je iets niet hebt gedaan? Of met iemand anders die je accountable houdt, mocht een afspraak met jezelf niet werken? Wie zou dat voor jou kunnen zijn? Welke collega of iemand anders in je omgeving durft en wil jou aanspreken op die gemaakte afspraken? Iemand waarvoor je respect hebt en die jou door en door kent. Iemand die weet hoe jij bent en waar je valkuilen zitten. Iemand die je keihard met je neus op de feiten drukt en daar consequenties aan verbindt die jezelf van tevoren mag bedenken. Want zonder ergens consequenties aan te verbinden heeft zoiets natuurlijk geen enkele zin.

Wie kun je om half 11 trots bellen, dat je het hebt geflikt? Die je toejuicht en aanmoedigt wanneer het lastig wordt? En als het je niet gelukt is zegt: Wat is dat nou? Hoe komt dat nou? Voor wie ben je bang om met de billen bloot te gaan? Die ‘partner in crime’ is belangrijk als je veel last hebt van uitstelgedrag wat serieuze vormen aanneemt. Geloof mij: Veel managers hebben daar last van, zeker als ze zich gestrest voelen en er (te)veel werk op hun bordje ligt.

Het probleem zit hem namelijk in je limbisch systeem van je brein. Je zegt wel dat je iets wilt maar je angstbrein (wat op volle toeren werkt bij stress) wint het altijd van je denkbrein. Belangrijk is om te weten waar je angst voor hebt, wat is de echte reden van je uitstelgedrag? Zijn we bang om te falen, zodat beloning uitblijft? Een onhandig soort beschermingsmechanisme waardoor ook waardering uitblijft, wat we allemaal broodnodig hebben. Iedereen wil namelijk op zijn tijd graag geroemd worden voor wat men doet, want dat is 1 van onze noodzakelijke basisbehoefte.

Spreek met jezelf iets af waarmee je jezelf mag belonen als je iets af hebt. Gun het jezelf om er trots op te zijn en het aan iemand te vertellen. Die hollandse bescheidenheid helpt ons vaak alleen maar verder om ons uitstelgedrag te vergroten. Iedereen is er gevoelig voor om te horen dat ie iets goed gedaan heeft. Durf jij hardop toe te geven dat je waardering nodig hebt? En hoe vaak krijg je dat? Zoek een buddy en spreek met elkaar af dat je elkaar gaat aanmoedigen en helpen om het uitstelgedrag te overwinnen. Vraag hulp en help ook de ander, een win-win situatie om de productiviteit te verhogen.

Als we ander gedrag van onszelf willen, dan gaan er allerlei alarmbellen rinkelen in je hersenpan want jouw onbewuste processen en patronen draaien heerlijk op de automatische piloot. Daar hoef je niet over na te denken. Wel als je een patroon wilt veranderen, dan ga je morrelen aan iets wat vanzelf gaat. Dan kost iets wat normaal gesproken vanzelf gaat ineens veel energie. Als je iets forceert dan hou je natuurlijk minder wilskracht over voor andere dingen en dat is waarom sommige mensen ’s avonds doodmoe thuiskomen. Je zwemt als het ware tegen de stroom in.

Dan komt je motivatiespier om de hoek kijken: Wat is je motivatie om gedaan te krijgen wat je moet doen? Is er überhaupt wel motivatie om het te doen? Durf je ook ‘Nee’ te zeggen als iets niet helder is of als je het niet wilt of kunt? Heb je voldoende tijd beschikbaar om het af te krijgen of is het een onmogelijke opgave en gedoemd te mislukken waardoor je er maar niet aan begint (want dan kun je ook niet falen)?

Zoek goed uit waarom je uitstelt en stel grenzen aan wat mogelijk is en wat niet en ben daar duidelijk in. Transparantie in handelen wordt vaak meer gewaardeerd dan maar blijven aan ploeteren en jezelf daarmee alle kracht en energie te ontnemen.

Onderzoek de reden van je uitstelgedrag en neem actie voordat het te laat is en je verzuipt in een to-do list, waar geen einde meer aan komt. Kom je daar alleen niet uit en herken je het ook bij andere collega’s, maak dan gerust een afspraak voor een gratis strategiesessie om samen even te sparren.

burn-out voorkomen
feb 17

Herken je burn-out achtige klachten bij jouw medewerkers?

By Carla | Burnout , Leiderschap

Het woord burn-out zegt eigenlijk al genoeg: opgebrand zijn. 
Maar de periode daarvoor is eigenlijk veel belangrijker om op tijd in te kunnen grijpen omdat diegene het zelf vaak niet eens in de gaten heeft dat die op een burn-out afstevent. Of ze hebben het wel door maar hebben geen idee hoe ze het tij kunnen keren. Dus blijven ze doorgaan met wat ze al een tijdje doen: hard werken wordt nog harder je best doen.

* Ondanks dat ze veel werk te doen hebben, weigeren ze anderen om hulp te vragen. Ze willen alles zelf doen en het lijkt alsof ze denken dat ze het zelf veel beter en sneller kunnen.
* Perfectionisme, alles moet perfect en ze blijven maar bezig omdat ze altijd nog iets zien wat beter kan waardoor het eigenlijk nooit goed genoeg is. Ze weten van zichzelf dat ze de lat hoog leggen, maar ja dat is hen vroeger met de paplepel ingegeven, ze weten niet beter.
* Ze hebben moeite met ‘nee’ zeggen. Als er een collega met een vraag komt zeggen ze altijd ‘ja’, ook al brengen ze zichzelf daarmee nog verder in de problemen.
* Ze voelen zich overweldigend, door het werk en hun privéleven en andere factoren. Ze voelen dat ze de grip verliezen, dat alles wegglipt maar nemen geen concrete actie’s om het te veranderen. 
* Wellicht herken je dat ze wat cynisch worden, over situaties en mensen?

Tijd om aan de bel te trekken en een gesprek met ze aan te gaan. Schiet hen te hulp en zorg dat ze hun gal spuien zodat ze niet langer het gevoel hebben er alleen voor te staan. Dit is echt essentieel: het gevoel alles alleen op te moeten lossen wordt steeds groter naar mate de klachten toenemen. Ze zien zelf steeds minder goed de oplossing van hun uitdagingen. Bedenk samen oplossingen want jij ziet alles glashelder wat voor hen troebel en ondoorzichtig geworden is.

Geef hen tips om de balans weer te kunnen herstellen: regelmatig pauze nemen (elk uur!) en dingen doen die hen energie geven is key, help ze daarmee. Desnoods geef je het als baas cadeau en geeft ze even vrij-af om dat te gaan doen.

Neem actie voordat het te laat is en ze voor lange tijd uitgeschakeld zijn. Zie de symptomen en kijk niet gauw de andere kant op of denk ‘dat het wel losloopt’. Het is je verantwoording als leider, pak die ook.

In ons stresspreventie programma zitten alle tools die je nodig hebt om je medewerkers in shape en vitaal te houden, zodat ze met meer plezier aan het werk zijn en blijven.

Meer weten: klik hier voor een gratis gesprek

Je bedrijf ontstressen
jan 30

4 ongebruikelijke stressverlagers voor bedrijven:

By Carla | Stress , Verbinding samenwerking

Deze week sprak ik met Jolanda, manager bij een grote zorginstelling over werkdruk en stress. We lezen allemaal de bladen en zien in de media dat werkdruk en stress vooral in de zorg, het onderwijs en de horeca hoogtij vieren.

Ik vroeg aan Jolanda: ‘Wat doen jullie preventief om die werkdruk en stress te verlagen’? Ze moest er even over nadenken en toen kwam het hoge woord eruit: ‘Eigenlijk zijn we vooral bezig ons hoofd boven water te houden, zijn we aan het overleven en hebben we geen tijd om preventief iets te ondernemen’. Ik zag haar gezicht rood worden terwijl ze dit zei.

Maar zo werkt het nu eenmaal. Uit eigen ervaring weet ik dat de zorg en het onderwijs een extra uitdaging hebben door de ingewikkelde wet- en regelgeving waaraan ze zich moeten houden vanuit de overheid. Wat dat betreft heeft menig onafhankelijk bedrijf het makkelijker, zou je zeggen. Toch zien we dat niet terug in de cijfers want werkdruk en stress heeft ook het bedrijfsleven inmiddels ontdekt (of andersom).

Wat we zien is dat leiders in bedrijven vaak focussen om de medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen, wanneer die zich ziekmelden. Maar wat doen ze nu precies preventief om werkdruk en stress te voorkomen? Uit onderzoek 1. blijkt dat de grootste veroorzakers zijn: de hoeveelheid werk, ad hoc zaken die tussendoor komen,  gebrek aan informatie en communicatie, gevolgd door slecht werkende systemen en teveel regels en procedures.

Hieronder sommen we wat zaken op die je kunt oppakken als actiepunten: je kunt het werkplezier van je werknemers vergroten, iets doen om de samenwerking te verbeteren, werk anders organiseren en plannen, tools geven aan medewerkers om actief stress aan te pakken.

De allereerste tip die je niet verwacht als je de uitkomsten ziet van het onderzoek maar die we je toch gaan geven omdat het vaak in de basis van het bedrijf fout gaat, is: stel een duidelijke missie en visie op. Zorg dat daarin duidelijk je bedrijfswaarden (dat wat jullie superbelangrijk vinden) en de klant- en medewerkersbeloften naar voren komen. Dit is namelijk het fundament van je bedrijf waardoor heel veel werkdruk en stress ontstaat wanneer dat niet of maar half gedaan is.

Wat we vaak zien in bedrijven is dat ze prima op papier staan, soms zelfs op 10 A4-tjes maar dat geen hond binnen het bedrijf ervan op de hoogte is. Dan heeft het natuurlijk ook weinig zin. Niet iedereen leest even graag de in hun ogen vaak saaie documenten. Wees creatief en maak er een leuk en entertainend filmpje over of ga helemaal los en maak een mooie Netflix serie. Zorg dat mensen je bedrijf leuk vinden, gaan liken en dat doe je door iets visueel te maken.

De tweede tip is al even ongebruikelijk als de vorige: Weeg alle beslissingen, doelen en actie’s af op hetgeen wat je in tip 1 geformuleerd hebt. Want als je iets op papier zet en daar de rest van het jaar verder niet meer naar kijkt of rekening mee houdt dan heeft zoiets natuurlijk totaal geen zin. Maar je zult zien als het een gestroomlijnde machine wordt omdat het fundament (zie tip 1) stevig in de cement staat, dat wat je doet en onderneemt effectiever zal zijn. Ongeplande en ad-hoc acties komen minder vaak voor, omdat je van te voren de afweging maakt: ‘Waar zijn wij wel van en waar niet’, daarin dien je duidelijke keuzes te maken omdat je anders ad-hoc acties in de hand werkt en die zorgen weer voor frustraties omdat ze de hele planning in de war schoppen. Durf ook regelmatig op te schonen van zaken die niet (meer) werken voor jullie, dingen die teveel tijd, geld en energie opslurpen. Dat wil je niet want je wilt juist dat je medewerkers vitaal en gezond blijven toch?

De derde tip is een voor de hand liggende: Zorg voor meer werkplezier bij je medewerkers zodat ze kunnen opladen terwijl je werkt. Zie het als de batterij van een elektrische auto die maar 200 kilometer meegaat, die moet je ook op tijd opladen voordat die beer valt. De accu van je medewerkers dienst op tijd aangevuld te worden met positieve energie. Laat je fantasie eens de vrije loop en bedenk (liefst samen met je team) wat jullie kunnen doen om een korte break te nemen.

De laatste tip tot slot: Zorg ervoor dat je medewerkers HOE ze kunnen ontstressen. Veel medewerkers verkeren in onwetendheid, weten simpelweg niet wat ze moeten doen om zich te ontdoen van stress.

Je hoeft echt geen uren te mediteren om in Zen-modus te komen. Ieder uur een korte onderbreking van 10 seconden door je heel langzaam uit te rekken en very slow te geeuwen blijkt de meest effectieve ontlaadtip te zijn volgens een amerikaans onderzoek 2. en 3. Met volle aandacht geeuwen en stretchen blijkt je brein te ontladen van stress en nieuwe energie te geven en nog vele andere voordelen. Dus als je je collega elk uur ziet geeuwen: niet raar opkijken, die is gewoon aan het ontstressen J

Wil je echt het allerbeste voor je medewerkers op dit gebied: informeer dan eens naar onze mogelijkheden. We hebben een volledig online-programma wat medewerkers kunnen volgen in hun eigen tempo of tijd wanneer ze dat willen, op elk moment van de dag. Hierbij zit zelfs een gratis stresscoach inbegrepen waar ze elke week online met al hun vragen rondom werkdruk en stress terecht kunnen. Hoe mooi is dat? Een gratis vertrouwenspersoon waar ze eventueel zelfs anoniem met al hun uitdagingen terecht kunnen.

Je medewerkers zijn de ziel van je bedrijf: Wees er zuinig op en zorg goed voor hen!

We staan voor je klaar om je hierover te informeren, klik hier om een gratis strategiesessie in te plannen.

Van stress naar Succes
jan 29

Mythe over stress

By Carla | Stress

De manier waarop jij denkt over stress heeft wel degelijk invloed op wat stress in je lichaam kan veroorzaken. Wanneer jouw gedachten positief zijn over waarom je stress voelt als je een uitdaging aangaat, dan heeft stress weinig invloed op je gezondheid. Denk je negatief over stress dan blijkt het tegenovergestelde waar, onderzochten wetenschappers aan de Harvard University. Klik op de link voor de video waarin ik het verder uitleg.

dec 06

Hoe maak je van 2020 jouw beste jaar ooit?

By Carla | Leiderschap

Stel jezelf de juiste vragen om 2020 tot een succes te maken.

John C. Norcross, een van de onderzoekers aan de University van Scranton, benadrukt het belang van het visualiseren van je doelen en jezelf helemaal voor te bereiden op dat doel door gerichte actie te nemen. Want visualisatie is leuk, maar als het daarbij blijft kom je natuurlijk geen stap vooruit en dan blijft je plan een fantasie. Het boek van Norcross, Changeology (verandermanagement), beschrijft een van de beste, eenvoudige strategieën om doelen te bereiken. Hij is beroemd om zijn onderzoek naar de meest succesvolle mensen die elk jaar de meeste voornemens weten te realiseren… Begin nu met het plannen van 2020 door jezelf de volgende vragen te stellen, aanbevolen in het boek van Norcross:

1. “Wat wil ik echt bereiken of veranderen?” Norcross geeft aan hier echt de tijd voor te nemen zo lang als nodig is om deze vragen te beantwoorden (soms duurt het dagen of zelfs weken)

2. “Ben ik klaar om de veranderingen aan te brengen die nodig zijn om een ​​nieuw doel of gedrag na te streven?” Zo niet, zoek dan een kleiner doel waartoe je bereid bent om dat aan te pakken. Kleine doelen die je volbrengt geven je het vertrouwen dat grotere doelen ook mogelijk zijn.

3. “Wat motiveert mij om actie te nemen?” Je hebt een duidelijk omschreven plan nodig, met een duidelijk omschreven voordeel zodat je gemotiveerd bent om er moeite voor te doen.

4. “Is mijn verlangen groter dan mijn weerstand?” Zo niet, kies er dan eerst voor om je te zorgen dat je de weerstand wegneemt want die ondermijnen je verlangen. Vraag je af: “Wat gebeurt er als ik mijn doel niet bereik?”

5. “Raak ik opgewonden van het doel?” Je kunt iets wel willen met je hoofd maar als het je hart niet raakt, zul je de motivatie verliezen zodra het moeilijk wordt of je obstakels tegenkomt.

6. “Gaat mijn verlangen echt over mij?” De kans is kleiner dat je je doel bereikt als je het voor een ander doet.

7. “Kan ik iets meten om mijn voortgang bij te houden?” Doordat je ziet dat je vooruitkomt, blijf je gefocust op je doel, en elke stap in de goede richting stimuleert de motivatiemodus in je brein. Dat geeft je een goed gevoel.

Neem deze challenge aan, ga aan de slag. Liefst samen met anderen. Motiveer, stimuleer en inspireer elkaar met je doelen. Spreek je doel uit en koppel er een datum aan wanneer je het bereikt wilt hebben. Maak afspraken met jezelf dat je volhoudt zelfs als het lastig is, dat je opstaat nadat je gevallen bent. Want dat je uitdagingen tegen zult komen op je pad, dat is iets wat zeker is.

Schrijf daarom alvast de belangrijkste obstakels op die je kunt tegenkomen en vervolgens de strategie die je zult gebruiken om die obstakels te overwinnen. Jij gaat dit doen, ik heb er alle vertrouwen in en wens je alvast een fantastisch 2020 toe! Dat al je wensen en doelen mogen uitkomen, succes en ga ervoor!

jul 22

Last van uitstelgedrag?

By Carla | Uitstelgedrag

Heb je last van uitstelgedrag in je werk of privé?

Heb je steeds het gevoel dat je tijd tekort hebt? Altijd te weinig uren in 1 dag hebt? Teveel dingen in 1 dag wilt doen? En liefst alles tegelijk? Ben je ook nog perfectionistisch waardoor het niet snel goed genoeg is? Laat je je snel afleiden? Dan ligt uitstelgedrag op de loer…

Handig om eerst te ontdekken waarom je het eigenlijk doet? Denk het wel hé. Nou daar komt ie dan: Meestal stellen we iets uit omdat we niet precies weten wat we willen, wat ons doel nu eigenlijk is. En dat doel mag SMART zijn, in het kort Meetbaar en met een einddatum wanneer je het bereikt wilt hebben. Anders blijft een doel altijd een droom en dat wil je niet, toch?

Je bent wel gemotiveerd om je doel te behalen, maar dat is niet genoeg. Je moet een plan hebben, een strategie om er te komen. Stap voor stap en niet alles tegelijk willen doen. Dan is de berg te hoog waar je overheen moet en laat je de moed snel vallen.

Als het je dan ook nog ontbreekt aan discipline om het te blijven volhouden, dan is het gedoemd te mislukken. Dat betekent doorzetten, wanneer het lastig wordt. Niet vluchten maar actie, actie, actie

Wat heb je dus nodig? Een doel, een plan hoe (strategie) en discipline. Makkelijk toch? Of toch niet?

Ik was een top uitsteller, was er echt de beste in. Uit bed, ontbijtje maken, lekker theetje erbij. Mijn mail even checken en voordat ik het wist was het al bijna middag omdat ik toch echt nog even op facebook moest kijken of er nog nieuws was (wat nooit het geval was).

Ik schreef het volgende op voor mezelf:

De volgende maand sta ik elke morgen om half 7 op. En zo startte ik met mijn ochtendritueel. Maar dat was nog niet genoeg. Je kunt van alles bedenken aan doelen, maar met doelen alleen ga je het niet redden. Want je zult je ogen gericht moeten hebben op je doel, die stip op de muur steeds voor ogen hebben. Je moet focus houden om je doel te kunnen bereiken en niet terugvallen in oud gedrag, niet teveel tegelijk willen doen maar stap voor stap en niet meer uitstellen!

Maar wat het allerbelangrijkste is dat de kwaliteit van jouw gewoontes meteen ook de kwaliteit van je leven bepaalt. Je moet een plan maken met gewoontes, een gewoontestrategie creëren. Dus door elke dag aan mijn ochtendritueel te werken, ging ik mijn gewoontes aanpassen en kon ik het volhouden. Omdat ik mijn oude patroon doorbrak van het op bed blijven liggen en dat dag na dag, na dag vohouden zodat ik mijn disciplinespier trainde.

Resultaat

Toen ik mijn eerste succesjes boekte, begon ik me beter te voelen en zag ik ook dat ik meer nuttige dingen deed. Want ik breidde mijn ochtendritueel steeds weer uit met extra stappen: door te gaan wandelen kreeg ik heel veel nieuwe ideeën die ik meteen insprak op mijn mobiel en zodra ik thuis was uitwerkte. Zo genoot ik van de natuur, was aan het bewegen en deed ik inspiratie op voor mijn business, 3 vliegen in 1 klap. Hoe efficiënt is dat?  Maar mijn discipline in het weekend ontbrak, dan sliep ik lekker uit en vroeg ik me af: ‘waarom wil ik dit?’

Mijn leven veranderen

Wat wil ik nu echt? Wil ik nu mijn leven veranderen of niet, wil ik afvallen en energieker worden of niet? Confronterend. JAAA, ik wil wel. Waarom dan? Omdat ik er klaar mee ben om mezelf steeds weer af te laten leiden door alles en iedereen.

Dagelijks op een vaste tijd actie nemen om je nieuwe gewoonte uit te voeren en noteren wat je gedaan hebt of afvinken. Zo hou je je focus en heb je elke dag een goed gevoel in plaats van dat faalgevoel wat van uitstelgedrag het gevolg is.

En ik bleef tegen mezelf zeggen: De komende maand sta ik iedere dag om half 7 op

Hield ik het vol? Reken maar!

Na die maand was ik niet meer te stoppen, ik hoefde geen wekker meer te zetten. Het was een ingesleten gewoonte geworden, een automatische piloot. Die me geholpen heeft mijn uitstelgedrag te overwinnen, de controle terug te pakken over mezelf. Meer gedaan, in minder tijd en met meer energie!

Nu ben jij aan de beurt:

  1. Welke nieuwe gewoonte wil je ontwikkelen? Wat ga je elke dag doen? Welke gewoonte zou het grootst mogelijke positieve effect hebben op je leven? Iets wat je vaak uitstelt?
  2. En wanneer wil je het bereikt hebben?
  3. Wat ga je dagelijks doen om dit te bereiken?
  4. Wanneer doe je het?
  5. Hoe ga je dat afvinken, je controlemoment?

Maak er eens een lijstje van. Pak niet alles tegelijk aan, maar gewoon 1 voor 1. En dat is magisch want je komt in actie. En wanneer je merkt dat iets je gemakkelijk afgaat, dan pak je er een volgende ‘ritueel’ bij.

Mijn ochtendritueel is inmiddels heel uitgebreid en ik voeg elke keer iets toe. Echt waar, het werkt haast verslavend zou ik zeggen.

Laat me weten welk uitstelgedrag jij gaat overwinnen? Wat ga jij doen?

het ik model
jul 22

5 Tips voor Verbindend Communiceren

By Carla | Communiceren

De cijfers rondom stress en werkdruk liegen er niet om: 21% van de medewerkers ervaart geen steun van de leidinggevende en voelt zich niet gezien. Het gemiddelde personeelsverloop is 15%, best hoog te noemen. Hoe is dat bij jouw organisatie?

Wat we vaak zien in organisaties is dat de managers druk bezig zijn de boel draaiende te houden, ad-hoc inspringen op dagdagelijkse zaken zodat het o zo nodige praatje maken met je medewerkers erbij inschiet. De echte verbinding tonen en je even verdiepen in de ander: je wilt het wel maar de waan van de dag, steekt er vaak een stokje voor. Herkenbaar? Prioriteiten liggen vaak elders en dat is vaak al een duidelijk signaal. Heb je er echt geen tijd voor of vind je het gewoon lastig om je echt te verbinden met je medewerker?
Als dat laatste het geval is, lees dan vooral verder:

Tip 1 Neem echt even de tijd om je te verdiepen in je medewerker. Wat weet je eigenlijk over jouw mensen? Vind je dat belangrijk of als je eerlijk bent: een bijzaak? Je medewerkers zijn je grootste goed. Als zij niet lekker in hun vel zitten en jij ziet dat niet, kan het zich uiten in ziekteverzuim omdat ze zich niet gehoord voelen. Dit is namelijk 1 van de grootste ergernissen van medewerkers. Ze missen een luisterend oor van hun leidinggevende en dat is natuurlijk iets wat je niet wilt. Dus als dit niet je prioriteit is, maak er dan een prioriteit van. Maak een lijstje van je medewerkers en besteed elke dag aandacht aan een specifieke medewerker. Vraag hoe het met de kinderen gaat, zorg dat je weet wat de hobby’s zijn, wat ze belangrijk vinden, wat hen blij maakt. Zorg dat je echt even in dat persoonlijke moment investeert. Zet dit elke dag bovenaan op je to-do lijstje en zorg dat je het iedere dag afvinkt.

De 2e tip gaat over focussen op de dingen die goed gaan. We zijn vanuit onze vroege jeugd al gefocust op de zaken die fout gaan of beter kunnen. Misschien herken je het wel privé, dat je je kids vooral aanspreekt wanneer ze iets niet gedaan hebben (de eigen kamer opruimen b.v. grrr). In deze valkuil stap ikzelf ook regelmatig, maar gelukkig herstel ik me daarna snel (ik ben ook maar een mens hé). Het heeft namelijk geen zin om te focussen op dat soort zaken, want je weet: al wat je aandacht geeft groeit. En je bereikt precies het tegenovergestelde dan dat je wilt. Benadruk vooral wat je medewerker goed doet, wat ze fout doen weten ze vaak nog beter dan jij. Als jij je focust op obstakels langs de weg, dan wordt je daar als het ware heen getrokken want daar kijk je naar. En je ziet niet al het andere fantastische wat iemand doet. En ik hoor je denken: Ja hallooo, als ik daar niets van zeg dan is het hek van de dam en gaat alles fout. Ik zou zeggen: Ga de uitdaging aan met jezelf en ga er eens een aantal weken mee aan de slag. Je zult versteld staan van het effect.

Mijn 3e tip is iets waar ik zelf veel moeite mee had om te laten: niet oordelen. We hebben over dingen die gebeuren meestal meteen een oordeel, dat gebeurt vaak onbewust op de automatische piloot. Ga er maar eens opletten hoe dat bij jou werkt. Op het moment dat je ergens een oordeel over hebt, maak je het namelijk Goed of Fout. En mag jij raden welke voorkeur de meeste mensen hebben. Ga eens aan de slag om te denken: wat interessant dat dit gebeurd. Kijk er eens met andere ogen naar en vanuit een ander perspectief. Misschien zelfs met compassie voor diegene die iets doet of zegt. Het zal je wereld compleet veranderen. Je zult ervaren dat je minder vaak boos bent of dat iets je niet zo gauw meer van streek maakt, als je met verwondering naar iets kijkt. Dit is de grootste challenge die je met je team kunt aangaan. Laat je me weten hoe dat gaat?

Als iets echt niet door de beugel kan, dan kan tip 4 je helpen: spreken vanuit IK. Wat veel voorkomt in organisaties is dat er een beschuldigend vingertje naar de ander gewezen wordt. Wat ervoor zorgt dat de ander meteen in de verdediging schiet. Dat is immers het eeuwenoude systeem van: vechten, vluchten of bevriezen wat automatisch in werking gesteld wordt. Welk voorkeursmechanisme gebruik jijzelf?

het ik model

Wanneer je dat dossier niet op tijd afgeeft bij mij, dan kan ik die order niet op tijd bij de klant afleveren. Ik voel me dan voor paal staan bij de klant, ik wil graag dat je je belofte nakomt als je me belooft dat ik het dossier op tijd terug krijg.

En tot slot de kers op de taart is tip nummer 5: maak het leuk. Zorg dat je elke dag iets leuks, grappigs, met humor en lol doet met je teamleden. We mogen veel meer lol hebben samen. Het is allemaal al serieus genoeg. En dat hoeft echt niet veel tijd te kosten. Bovendien verhoogt plezier de aanmaak van seratonine, wat stress in je lijf tegen gaat. Dus dubbele pret toch? Hoeveel lol maak jij op je werk? Ik ben heel benieuwd… Succes met implementeren van de 5 tips

ondernemen zonder stress
jul 22

In 3 stappen naar ontspannen ondernemen

By Carla | Leiderschap , Stress

Meestal heb je dit uitzicht niet vanachter je bureau of laptop. Maar daar kun je altijd iets aan doen. Als je naar een muur staart is er toch iets meer nodig om te kunnen ontspannen. Dus hoe doe je dat?
Je kunt een mooi schilderij ophangen of een plaat van de zee of het bos. Dat is in ieder geval een stuk leuker dan een kale muur. Maar neemt dat je zorgen of de stress weg? Neuhh was het maar zo’n feest.

Stress

Om me heen zie ik ondernemers die het erg druk hebben, amper tijd voor belangrijke dingen, ontspanning, familie, vrienden etc. Druk, druk, druk en in het weekend en ’s avonds doorgaan omdat ze anders in de knoei komen. Ze zitten gevangen in hun eigen gouden ondernemerskooi.

De keuze die ooit gemaakt is om meer vrijheid, onafhankelijkheid en plezier te ervaren blijkt in de praktijk weerbarstig en frustrerend. Zo is het nooit bedacht. En als dan op het einde van het kwartaal ook de BTW aangifte nog eens moet, pfff. Waarom ben ik eigenlijk ondernemer geworden?

Herkenbaar? De kans is groot dat er dan iets consequent hapert in je bedrijf. Of je bent met afgeleide bedrijfsactiviteiten bezig, waardoor energie weglekt of je passie ontbreekt.

Een confronterende ontdekking. Wat moet ik anders? Dit is wat ik kan, dit is waar ik mijn ervaring en kennis in heb. En toch… Als deze stresssituatie langdurig aanhoudt wordt het de hoogste tijd je activiteiten eens tegen het licht te houden.
Wat zijn de mogelijkheden? Onbegrensd! Oneindig! Meer dan je denkt. Alleen zelf kom je daar zelf meestal niet meer op, omdat je in kringetjes bent gaan denken en de afstand tot je bedrijf ontbreekt. Je bent met je bedrijf vergroeid, het zit in je DNA, je bent verweven met je bedrijf.

ondernemen zonder stress

Het 3 stappenplan voor ontspannen ondernemen

1. Droomdag of -tijd inbouwen

Speciaal voor de gestreste ondernemer. Gun jezelf verplicht een droomdag of liefst elke dag structureel droomtijd. Op die momenten ontstaat er namelijk ruimte en komen er ideen naar boven, die anders verstopt gebleven waren. Stel jezelf vragen: Wat kan er anders? Hoe kan het makkelijker, moeiteloser, met meer plezier en passie. Je gaat voor jezelf ontdekken wat je passie is om ook echt op een andere manier te gaan ondernemen. Het dromen lukt pas echt als je je ook over kunt geven. Dus even geen e-mail of telefoon. Even totaal onbereikbaar zijn voor externe prikkels.
Even Me-time, tijd alleen voor jou. Ga daar eens mee aan de slag om voor jezelf helder te krijgen. Wat is jouw vliegwiel (je drive) en wat is je diepste verlangen?

Werken vanuit pure wilskracht breekt op. Omdat wilskracht een spier is die snel moe is. Als je echter ontdekt waar echt jouw passie zit, dan blijkt er zoveel meer mogelijk en haalbaar te zijn. Omdat je dan vanuit je volledige potentie gaat werken en al jouw kwaliteiten en normen en waarden aanboort. En dat geeft je energie in plaats van dat het je energie kost.
En vooral als je veel op je bordje hebt liggen, zowel zakelijk en vaak ook privé dat is dat belangrijk om veel energie te hebben. Maar het zijn vaak allemaal excuses om ervoor weg te lopen. Echt waar. De vraag is of je voldoende drive voelt om écht een ander leven te leiden. Een leven waarin je vanuit ontspanning leeft, je bedrijf vanuit bezieling en ontspanning runt en veel meer geniet. Doen wat je wilt en niet wat moet of hoort!

Ook al respecteer ik ieders situatie en omstandigheden, excuses zijn er altijd wel te bedenken om aan te tonen hoe anders en lastig jouw situatie is. Iedereen heeft altijd keuzes en mogelijkheden. Als je er maar voor open staat. Je bent zelf verantwoordelijk hoe je je leven inricht. Ook al zijn er dingen die je zijn overkomen… er zijn altijd andere opties. Je kunt naar hobbels op de weg kijken en denken: Wat een interessante gebeurtenis en je kunt achterhalen wat hetgeen is dat je ervan kunt leren. Of je kunt in de stress en spagaat schieten en die negatieve energie in je lichaam opslaan zodat je energie wegebt. En zo werkt het. Dus als jij een energielek hebt, achterhaal dan, waar dat vandaan komt. En hoe je dat kun oplossen. Want voor iedere hobbel is een oplossing te bedenken.

Ik ben een van de eersten die mijn ondernemersklanten stimuleert om vanuit zelfliefde in het leven te staan. Maar dat betekent niet dat een liefdevolle confrontatie op zijn tijd ook heel functioneel en fijn kan zijn. Omdat je daarna weer als een speer los gaat en dat gebeurt na zo’n droomdag- of moment. Beloofd

2. Hulp inschakelen.

De 2e stap is om te kijken wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie om het onthaasten mogelijk te maken. Hoe ziet dat er voor jou uit? En hoe kun je dat regelen? Schroom niet om hierbij hulp in te schakelen van je omgeving. Wat je energie kost, besteed je uit punt. Ook al denk je dat je het zelf beter kan, dat is onzin. Hetgeen waarvoor jij passie voelt, dat kun je beter. Wat energie kost, daar is een ander veel beter in. Omdat zij daarvoor passie voelen. Als je daarvoor kiest, zul je merken dat je alleen nog dingen doet, die je energie geven. En krijg je meer tijd om goeie ideeën te bedenken. Omdat je ruimte maakt voor iets nieuws. Daar krijg energie van. En het geeft zowel jou als je bedrijf een energieboost.

3. Omring je met 5 energiegevers

Welke mensen zijn er in jouw leven waar je energie van krijgt? Omdat die personen je blij maken, upliften, altijd positief zijn, voor elk probleem een oplossing bedenken, je aan het lachen maken etc.
Als je bedenkt dat de 5 mensen waar jij de meeste tijd mee doorbrengt, dat jij daar het gemiddelde van wordt. Wie zijn dat dan bij jou? Zakelijk gezien, maar ook privé?

Schrijf die namen eens op een A4-tje met aan de linkse kant de namen en rechts daarnaast noteer je een rijtje van hun goede eigenschappen achter die persoon.

Misschien kom je erachter dat je je omringt met energiezuigers, mensen die je energie juist opvreten? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Want ik neem aan dat je elke energievreter wilt vervangen voor een energiegever? Aan jou de keuze.

Ik ben heel benieuwd hoe dat voor jou is. Stuur me gerust een mailtje om het te delen. Je krijgt altijd een reactie terug.

jul 22

Hoe herken je stress

By Carla | Stress

Hoe herken je stress?

Stress is een gevoel van emotionele en/of fysieke spanning. Het kan door elke gebeurtenis of gedachte komen die je gefrustreerd, boos of nerveus doet voelen. Stress is jouw lichaam uitdaging op een uitdaging of vraag. Als het korte tijd duurt, kan stress positief zijn, omdat het je helpt om je tegen gevaar van buitenaf te beschermen of als je een deadline hebt. Maar wanneer je langere tijd last hebt van stress, kan het je gezondheid aantasten.

Hoe herken je stress

Overwegingen

Stress is een normaal gevoel. Er zijn echter 2 belangrijke types stress:
• Acute stress. Dit is een korte termijn stress dat ook snel weer weg gaat. Je voelt het wanneer je bijvoorbeeld hard op je rem moet trappen, wanneer je ruzie met je partner hebt of wanneer je voor een grote groep moet presenteren. Het helpt je door een spannende of gevaarlijke situatie heen. Het overkomt je ook wanneer je iets nieuws of opwindends moet doen. Iedereen heeft wel eens last van acute stress.
• Chronische stress. Dit is stress die voor een langere periode aanhoudt. Je kunt last hebben van chronische stress wanneer je geldproblemen hebt, een ongelukkig huwelijk of problemen op het werk. Elk type stress dat langer dan een aantal weken of maanden duurt, wordt chronisch. Je kunt zo gewend raken aan chronische stress dat je je niet eens realiseert dat je een probleem hebt. Dat is mij ook overkomen en kan iedereen gebeuren. En als je dan geen manier vindt om die stress te managen, kan het leiden tot gezondheidsproblemen. Dat deed het namelijk ook bij mij.

Stress en jouw lichaam

Jouw lichaam reageert op stress door hormonen vrij te geven. Deze hormonen zorgen ervoor dat je brein meer alert is, veroorzaakt spanning in je spieren en kan je hartslag verhogen. Op de korte termijn, zijn deze reacties geen probleem omdat ze je helpen met een bepaalde situatie om te gaan die de stress veroorzaakt. Dit is je lichaamseigen manier om het te beschermen.
Wanneer je chronische stress hebt, blijft je lichaam alert, ook al is er geen gevaar (meer). Na een tijdje geeft je dit gezondheidsproblemen, waaronder:
• Hoge bloeddruk
• Hart- en vaatziekten
• Diabetes
• Obesitas
• Depressie of angst
• Huidproblemen, zoals acne of eczeem
• Menstruatieproblemen
• Als je al een gezondheidsprobleem hebt, kan chronische stress het erger maken.

Hoge bloeddruk (hypertensie)

Bloeddruk is de kracht van bloed dat tegen de wanden van de slagaders opbotst. Die kracht komt tot stand door elke hartslag die het bloed van het hart door de bloedvaten pompt. De grootte, toon en elasticiteit van de wanden van de slagaders tasten ook de bloeddruk aan. De nieren reguleren de bloeddruk ook door de hoeveelheid vloeistof en zout in je lichaam te regelen.
Hoge bloeddruk wordt vastgesteld als de gemiddelde bloeddruk gedurende een normale dag 130/80 mmHg of hoger is. Verhoogde bloeddruk beschadigd de wanden van de grote bloedvaten (aorta, halsslagader) maar ook de kleinere en maakt dat het hart harder moet werken om het bloed rond gepompt te krijgen door het lichaam.

Wat zijn de symptomen van aanhoudende hypertensie?

Je kunt hoge bloeddruk hebben, zonder dat je symptomen of ergens last van hebt. Bij twijfel of als je het zeker wilt weten, ga je het beste even langs bij je huisarts.

Hoewel, je kunt symptomen best voelen wanneer de bloeddruk stijgt of gedurende de piek van je bloeddruk, wanneer de druk extreem hoog is. Deze symptomen kunnen hoofdpijn, ademnood of hyperventilatie, pijn op de borst of neusbloedingen veroorzaken.
Duizeligheid is meestal niet een symptoom van hoge bloeddruk. Integendeel zelfs, duizeligheid kan soms juist een symptoom zijn van lage bloeddruk. Regelmatig terugkerende en onverklaarbare duizeligheid kan ook iets anders zijn. Ga naar je huisarts als je daar last van hebt en blijft houden.

Stress en hart- en vaatziekten

Wanneer je onverwachts een fikse rekening krijgt, je auto beer valt of relatieproblemen hebt? Ben je dan zoals een cartoonfiguur met stoom uit de oren? Of zo cool als kikker die zijn stress weet te managen?

Iedereen voelt stress op verschillende manieren en gaat er ook op een andere manier mee om. Hoeveel stress ervaar je en hoe ga je ermee om, kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen – en dat is waarom het cruciaal is om te weten hoe je ermee om kunt gaan.

“Wanneer stress buitensporig wordt, blijft je lichaam dagen of wekenlang in zijn hoogste versnelling staan, zonder uit te gaan. Ook al is de link tussen stress en hart- en vaatziekten niet helder, chronische stress kan ervoor zorgen dat iemand bv te veel alcohol drinkt wat de bloeddruk kan verhogen en de vaten van de slagaders kan beschadigen.

Diabetes

Onderzoekers stelden vast dat mensen die leiden aan werkdruk en/of emotionele stress eerder kans hebben om diabetes te ontwikkelen dan mensen die een relatief laag stresslevel hebben.

Stress en Diabetes

Benjamin Franklins bekende uitspraak ‘’Time is money’’ is een passende metafoor die goed beschrijft hoe wij in het Westen de problemen die onze drukke maatschappij veroorzaken door een chronisch gebrek aan tijd en de ‘ratrace’ waaraan velen bijna dagelijks lijden. Onze zorg is de tijd die we verspillen (en hartkloppingen!) terwijl we vastzitten in het verkeer of haast hebben omdat we de kids van moeten halen. Dit kan psychische stress veroorzaken dat het ontwikkelen van diabetes op de lange duur kan uitlokken.
Stress kan het beste gedefinieerd worden als een fikse lichamelijke reactie die door het zenuwstelsel wordt aangezet – gevolgd door veranderingen in gedrag en geheugen – als reactie op uitdagingen in iemands omgeving. Deze reactieve zorgt dat we ons snel kunnen aanpassen op deze veranderende omgeving. Echter, chronische stress verstoort verschillende onderdelen van de stress reactie en deze stimulerende factor is gelinkt aan het begin van diabetes.

Obesitas

Obesitas ontstaat wanneer iemand te veel overgewicht of lichaamsvet heeft, wat hun gezondheid kan aantasten. Een arts zal dat vaststellen aan de hand de hoogte van iemands BMI Body Mass Index. Je BMI is een maatstaaf voor overgewicht op basis van je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht.
Obesitas en stress

De resultaten van een recent Brits onderzoek bevestigen de link tussen obesitas en lange termijn stress. De onderzoekers kwamen tot hun conclusie nadat ze een hoeveelheid van het stresshormoon cortisol gevonden hadden in het haar van de deelnemers aan het onderzoek. Cortisol wordt afgescheiden door de bijnieren als reactie op stress en speelt ook een belangrijke rol in het metabolisme en om te bepalen waar het vet opgeslagen is.
Meer dan 2500 mannen en vrouwen van 54 jaar en ouder namen deel aan het onderzoek en gedurende het onderzoek verstrekken ze 2 keer hun haarmonsters. Met tussenpozen van 4 jaar, knipten de onderzoekers een 2-centimeter lange lok van het haar af dichtbij de hoofdhuid om bij iedere deelnemer de cortisol waarden op te kunnen meten. Ze hebben bij de deelnemers hun gewicht, BMI en taille opgemeten.

Resultaten tonen aan dat diegene met de hoogste cortisolwaarden in hun haar, een grotere omvang van hun taille en meer overgewicht hadden. Zij werden geclassificeerd met obesitas op hun BMI en taille omtrek en hadden bijzonder hoge cortisol waarden.

Depressie en angst

Je verdrietig of sip voelen, gebrek aan interesse en plezier in het dagelijks leven – het zijn allemaal dingen die iedereen weleens ervaart. Maar, als ze aanhouden en je leven gaan beheersen, kan het een depressie worden. En dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Waarom stress in een depressie of burn-out kan veranderen?

Als je begrijpt hoe het psychologische mechanisme werkt dat ervoor zorgt dat stress kan leiden tot burn-out of depressie, kan je helpen om te voorkomen dat dit gebeurt. Dit is helemaal belangrijk voor mensen die dit al eerder hebben meegemaakt en die herhaling willen voorkomen.

Direct effecten

Stress heeft een direct effect op je humeur. Eerdere symptomen van je slechtere humeur kunnen zijn: eerder geïrriteerd raken, slechter slapen en slechte of verzwakte concentratie. Deze indirecte effecten van stress zijn vaak de gevolgen die de burn-out of depressie veroorzaken.
Indirecte effecten

Stress onderbreekt iemands gezonde coping strategieën.

Wanneer iemand stress ervaart, dan stopt men vaak om de dingen te doen die hen kunnen helpen ontstressen om zo hun humeur op peil te houden. Stress > slechter humeur > iemand slaat zijn typische ‘gezond humeur regulatie strategieën’ over > wat voor nog meer (humeur)problemen zorgt.

Voorbeeld
– Stress op het werk > overwerk > iemand gaat niet meer naar yoga les, hardlopen, leest een boek voordat hij naar bed gaat of spreekt niet meer zo vaak af met vrienden.

Vroege signalen van een verminderd humeur veroorzaakt meer stress

Wanneer iemand gestrest is en zelf de verandering in zijn humeur ervaart, dan veroorzaakt dat vaak nog meer stress.

Voorbeeld
– iemand valt ontzettend uit op het werk en krijgt een klacht of
– verminderde concentratie leidt tot fouten (of het nu een grote of kleine fout is maakt niet uit)

Verstoorde relaties

Overwerkt, geïrriteerd, je terug trekken: het kan allemaal zorgen voor meer gedoe. Wanneer iemand in beslag genomen wordt door zijn eigen stress, kan die zich gaan afsluiten voor de eigen omgeving. Hierdoor kunnen relaties met partners, kinderen, vrienden etc. onder druk komen te staan omdat ze minder kunnen ‘hebben’.

Vooral wanneer iemand in het verleden vaker problemen heeft gehad met depressie of burn-out, kan het voor de omgeving beangstigend zijn wanneer ze de eerste signalen herkennen. Ze maken zich zorgen om hun geliefden dat dit ze weer zal overkomen. Soms leidt dit zelfs tot het beëindigen van de relatie en dit zorgt dan voor nog grotere problemen voor een koppel.

Ongezonde manieren om ermee om te gaan

Dit heeft altijd direct een effect op hun humeur bijvoorbeeld bij overmatig alcoholgebruik of dat iemand (nog) meer gaat roken. Maar ook vaker gaan shoppen of gokken kunnen manieren zijn om met stress om te gaan. Soms krijgen ze daardoor geldproblemen waardoor er nog meer druk op de ketel komt te staan. Dit soort manieren om ermee om te gaan zorgen voor nog meer stress en angst.

Verstoorde routines en structuur

De kracht om je stress zelf te managen is als een mentale spier – hij helpt je om sterk te zijn en te blijven. Stress en een verminderd humeur zorgen er vaak voor dat mensen hun gewoontes om op tijd te eten en slapen en sporten etc, gaan verzaken. Daardoor wordt het steeds lastiger om bergopwaarts tegen de stress in te gaan. Bovendien zorgen deze vaste routines in je leven (zoals op tijd eten en slapen) ervoor dat je humeur in balans blijft.
Tekenen van teveel stress
Stress kan vele fysieke en emotionele symptomen vertonen. Soms realiseer je jezelf niet dat deze symptomen veroorzaakt worden door stress. Hier zijn enkele van deze tekenen dat stress je te pakken heeft:
• Diarree or constipatie
• Vergeetachtigheid
• Regelmatig (niet aanwijsbare) pijn
• Hoofdpijn
• Gebrek aan energie of focus
• Sexuele problemen
• Stijve kaak of nek
• Vermoeidheid
• Slaapproblemen (te veel of te weinig)
• Maag problemen
• Gebruik van alcohol of drugs om te kunnen relaxen
• Gewichtsverlies of -toename
Oorzaken
Dit kan bij iedereen anders zijn. Je kunt net zo goed stress hebben van mooie uitdagingen dan van vervelende. Enkele veel voorkomende bronnen van stress zijn:
• Gaan scheiden of trouwen
• Een nieuwe job beginnen
• Overlijden van een echtgenoot of familielid
• Met jezelf in de knoop zitten
• Pensioen
• Een baby krijgen
• Geldproblemen
• Verhuizen
• Ernstig ziek zijn
• Problemen thuis of op het werk hebben
• Verslaafd zijn (drugs, alcohol, roken, shoppen, Social media etc)
• Angststoornis en veel meer

Hoe kunnen we stress tegen gaan?

Stress voorkomen is onmogelijk en dat moet je ook niet willen. Stress is zelfs heel functioneel op bepaalde momenten bijvoorbeeld wanneer je iets moet presteren. Dan heb je stress nodig om uitstekende resultaten te kunnen neer zetten. Ook wanneer er gevaar dreigt is stress onmisbaar. Je moet immers snel kunnen reageren of wegrennen. En dat lukt het beste wanneer het stresshormoon vrij komt. Iedereen kan leren zijn stresslevel te managen om een leuker en gezonder leven te leiden.

Hier zijn wat tips om je te helpen op tijd te kunnen ontstressen:

• Een positieve houding: voor elke uitdaging is altijd een oplossing. Vraag je af: hoe dan wel?
• Accepteer dat je niet alles hoeft te controleren of te weten
• Ben assertief in plaats van agressief.
• Ventileer/spreek uit je gevoelens, mening of wat je gelooft in plaats van boos te worden of defensief of passief.
• Learn and practice relaxation techniques; try meditation, yoga, or tai-chi for stress management.
• Exercise regularly. Your body can fight stress better when it is fit.
• Eet gezonde, goed gebalanceerde maaltijden
• Leer hoe je effectiever met je tijd kunt omgaan zodat je meer gedaan krijgt
• Stel je grenzen en leer om ‘nee’ te zeggen op dingen die meer stress veroorzaken in je leven
• Maak tijd voor hobby’s, leuke dingen en ontspanning
• Zorg voor genoeg rust en slaap. Je lichaam heeft tijd nodig om bij te komen van stressvolle momenten
• Vertrouw niet op korte termijn oplossingen: geloof niet dat alcohol, drugs of andere verslavende gewoontes je stress wegnemen
• Begeef je onder de mensen. Breng genoeg tijd door met mensen waarmee je lol kunt maken en waarvan je geniet
• Als dit niet werkt, raadpleeg dan op tijd je huisarts
• Ook kun je hier klikken en leren hoe je op een gezonde manier om kunt gaan met stress in je leven

Conclusie

Onthoud dat de schadelijke effecten van stress niet alleen veroorzaakt worden door de hoeveelheid stress waaraan je wordt bloot gesteld. Maar ook hoe we stress zelf interpreteren en beoordelen. Een kortdurende hoeveelheid stress, zeker positieve stress is gezond en stimulerend. Er zijn 2 aspecten om effectief om te gaan met stress: de oorzaak aanpakken of leren omgaan met de symptomen. Het is belangrijk onszelf niet te overladen door ineens te veel te veranderen. Je kunt beginnen met kleine stappen om jezelf beter te gaan voelen. Het is vaak beter om eerst de simpele dingen te gaan doen, die ervoor zorgen dat we ons beter gaan voelen. Door elke dag iets te doen wat je leuk vindt en waar je plezier in hebt, ga je je snel energieker voelen.
Klik hier voor nog meer tips