In 3 stappen naar ontspannen ondernemen

By Carla | Leiderschap

jul 22
ondernemen zonder stress

Meestal heb je dit uitzicht niet vanachter je bureau of laptop. Maar daar kun je altijd iets aan doen. Als je naar een muur staart is er toch iets meer nodig om te kunnen ontspannen. Dus hoe doe je dat?
Je kunt een mooi schilderij ophangen of een plaat van de zee of het bos. Dat is in ieder geval een stuk leuker dan een kale muur. Maar neemt dat je zorgen of de stress weg? Neuhh was het maar zo’n feest.

Stress

Om me heen zie ik ondernemers die het erg druk hebben, amper tijd voor belangrijke dingen, ontspanning, familie, vrienden etc. Druk, druk, druk en in het weekend en ’s avonds doorgaan omdat ze anders in de knoei komen. Ze zitten gevangen in hun eigen gouden ondernemerskooi.

De keuze die ooit gemaakt is om meer vrijheid, onafhankelijkheid en plezier te ervaren blijkt in de praktijk weerbarstig en frustrerend. Zo is het nooit bedacht. En als dan op het einde van het kwartaal ook de BTW aangifte nog eens moet, pfff. Waarom ben ik eigenlijk ondernemer geworden?

Herkenbaar? De kans is groot dat er dan iets consequent hapert in je bedrijf. Of je bent met afgeleide bedrijfsactiviteiten bezig, waardoor energie weglekt of je passie ontbreekt.

Een confronterende ontdekking. Wat moet ik anders? Dit is wat ik kan, dit is waar ik mijn ervaring en kennis in heb. En toch… Als deze stresssituatie langdurig aanhoudt wordt het de hoogste tijd je activiteiten eens tegen het licht te houden.
Wat zijn de mogelijkheden? Onbegrensd! Oneindig! Meer dan je denkt. Alleen zelf kom je daar zelf meestal niet meer op, omdat je in kringetjes bent gaan denken en de afstand tot je bedrijf ontbreekt. Je bent met je bedrijf vergroeid, het zit in je DNA, je bent verweven met je bedrijf.

ondernemen zonder stress

Het 3 stappenplan voor ontspannen ondernemen

1. Droomdag of -tijd inbouwen

Speciaal voor de gestreste ondernemer. Gun jezelf verplicht een droomdag of liefst elke dag structureel droomtijd. Op die momenten ontstaat er namelijk ruimte en komen er ideen naar boven, die anders verstopt gebleven waren. Stel jezelf vragen: Wat kan er anders? Hoe kan het makkelijker, moeiteloser, met meer plezier en passie. Je gaat voor jezelf ontdekken wat je passie is om ook echt op een andere manier te gaan ondernemen. Het dromen lukt pas echt als je je ook over kunt geven. Dus even geen e-mail of telefoon. Even totaal onbereikbaar zijn voor externe prikkels.
Even Me-time, tijd alleen voor jou. Ga daar eens mee aan de slag om voor jezelf helder te krijgen. Wat is jouw vliegwiel (je drive) en wat is je diepste verlangen?

Werken vanuit pure wilskracht breekt op. Omdat wilskracht een spier is die snel moe is. Als je echter ontdekt waar echt jouw passie zit, dan blijkt er zoveel meer mogelijk en haalbaar te zijn. Omdat je dan vanuit je volledige potentie gaat werken en al jouw kwaliteiten en normen en waarden aanboort. En dat geeft je energie in plaats van dat het je energie kost.
En vooral als je veel op je bordje hebt liggen, zowel zakelijk en vaak ook privé dat is dat belangrijk om veel energie te hebben. Maar het zijn vaak allemaal excuses om ervoor weg te lopen. Echt waar. De vraag is of je voldoende drive voelt om écht een ander leven te leiden. Een leven waarin je vanuit ontspanning leeft, je bedrijf vanuit bezieling en ontspanning runt en veel meer geniet. Doen wat je wilt en niet wat moet of hoort!

Ook al respecteer ik ieders situatie en omstandigheden, excuses zijn er altijd wel te bedenken om aan te tonen hoe anders en lastig jouw situatie is. Iedereen heeft altijd keuzes en mogelijkheden. Als je er maar voor open staat. Je bent zelf verantwoordelijk hoe je je leven inricht. Ook al zijn er dingen die je zijn overkomen… er zijn altijd andere opties. Je kunt naar hobbels op de weg kijken en denken: Wat een interessante gebeurtenis en je kunt achterhalen wat hetgeen is dat je ervan kunt leren. Of je kunt in de stress en spagaat schieten en die negatieve energie in je lichaam opslaan zodat je energie wegebt. En zo werkt het. Dus als jij een energielek hebt, achterhaal dan, waar dat vandaan komt. En hoe je dat kun oplossen. Want voor iedere hobbel is een oplossing te bedenken.

Ik ben een van de eersten die mijn ondernemersklanten stimuleert om vanuit zelfliefde in het leven te staan. Maar dat betekent niet dat een liefdevolle confrontatie op zijn tijd ook heel functioneel en fijn kan zijn. Omdat je daarna weer als een speer los gaat en dat gebeurt na zo’n droomdag- of moment. Beloofd

2. Hulp inschakelen.

De 2e stap is om te kijken wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie om het onthaasten mogelijk te maken. Hoe ziet dat er voor jou uit? En hoe kun je dat regelen? Schroom niet om hierbij hulp in te schakelen van je omgeving. Wat je energie kost, besteed je uit punt. Ook al denk je dat je het zelf beter kan, dat is onzin. Hetgeen waarvoor jij passie voelt, dat kun je beter. Wat energie kost, daar is een ander veel beter in. Omdat zij daarvoor passie voelen. Als je daarvoor kiest, zul je merken dat je alleen nog dingen doet, die je energie geven. En krijg je meer tijd om goeie ideeën te bedenken. Omdat je ruimte maakt voor iets nieuws. Daar krijg energie van. En het geeft zowel jou als je bedrijf een energieboost.

3. Omring je met 5 energiegevers

Welke mensen zijn er in jouw leven waar je energie van krijgt? Omdat die personen je blij maken, upliften, altijd positief zijn, voor elk probleem een oplossing bedenken, je aan het lachen maken etc.
Als je bedenkt dat de 5 mensen waar jij de meeste tijd mee doorbrengt, dat jij daar het gemiddelde van wordt. Wie zijn dat dan bij jou? Zakelijk gezien, maar ook privé?

Schrijf die namen eens op een A4-tje met aan de linkse kant de namen en rechts daarnaast noteer je een rijtje van hun goede eigenschappen achter die persoon.

Misschien kom je erachter dat je je omringt met energiezuigers, mensen die je energie juist opvreten? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Want ik neem aan dat je elke energievreter wilt vervangen voor een energiegever? Aan jou de keuze.

Ik ben heel benieuwd hoe dat voor jou is. Stuur me gerust een mailtje om het te delen. Je krijgt altijd een reactie terug.

About the Author

Carla heeft een missie: Minder eenzaamheid in de wereld. Als er veel stress is in een bedrijf, is het verzuim hoog, zijn medewerkers uit verbinding en voelen zich alleen en dat kost het bedrijf omzet. Dat wil ik graag voorkomen. Ik help leiders enorm goed voor hun teams te zorgen, zodat ze een winning team en happy clients krijgen. Dat bespaart ze tot wel 10% of meer op hun verzuimkosten wat meer winst oplevert. Win-win situatie dus!