Herken je burn-out achtige klachten bij jouw medewerkers?

By Carla | Burnout

feb 17
burn-out voorkomen

Het woord burn-out zegt eigenlijk al genoeg: opgebrand zijn. 
Maar de periode daarvoor is eigenlijk veel belangrijker om op tijd in te kunnen grijpen omdat diegene het zelf vaak niet eens in de gaten heeft dat die op een burn-out afstevent. Of ze hebben het wel door maar hebben geen idee hoe ze het tij kunnen keren. Dus blijven ze doorgaan met wat ze al een tijdje doen: hard werken wordt nog harder je best doen.

* Ondanks dat ze veel werk te doen hebben, weigeren ze anderen om hulp te vragen. Ze willen alles zelf doen en het lijkt alsof ze denken dat ze het zelf veel beter en sneller kunnen.
* Perfectionisme, alles moet perfect en ze blijven maar bezig omdat ze altijd nog iets zien wat beter kan waardoor het eigenlijk nooit goed genoeg is. Ze weten van zichzelf dat ze de lat hoog leggen, maar ja dat is hen vroeger met de paplepel ingegeven, ze weten niet beter.
* Ze hebben moeite met ‘nee’ zeggen. Als er een collega met een vraag komt zeggen ze altijd ‘ja’, ook al brengen ze zichzelf daarmee nog verder in de problemen.
* Ze voelen zich overweldigend, door het werk en hun privéleven en andere factoren. Ze voelen dat ze de grip verliezen, dat alles wegglipt maar nemen geen concrete actie’s om het te veranderen. 
* Wellicht herken je dat ze wat cynisch worden, over situaties en mensen?

Tijd om aan de bel te trekken en een gesprek met ze aan te gaan. Schiet hen te hulp en zorg dat ze hun gal spuien zodat ze niet langer het gevoel hebben er alleen voor te staan. Dit is echt essentieel: het gevoel alles alleen op te moeten lossen wordt steeds groter naar mate de klachten toenemen. Ze zien zelf steeds minder goed de oplossing van hun uitdagingen. Bedenk samen oplossingen want jij ziet alles glashelder wat voor hen troebel en ondoorzichtig geworden is.

Geef hen tips om de balans weer te kunnen herstellen: regelmatig pauze nemen (elk uur!) en dingen doen die hen energie geven is key, help ze daarmee. Desnoods geef je het als baas cadeau en geeft ze even vrij-af om dat te gaan doen.

Neem actie voordat het te laat is en ze voor lange tijd uitgeschakeld zijn. Zie de symptomen en kijk niet gauw de andere kant op of denk ‘dat het wel losloopt’. Het is je verantwoording als leider, pak die ook.

In ons stresspreventie programma zitten alle tools die je nodig hebt om je medewerkers in shape en vitaal te houden, zodat ze met meer plezier aan het werk zijn en blijven.

Meer weten: klik hier voor een gratis gesprek

About the Author

Carla heeft een missie: Minder eenzaamheid in de wereld. Als er veel stress is in een bedrijf, is het verzuim hoog, zijn medewerkers uit verbinding en voelen zich alleen en dat kost het bedrijf omzet. Dat wil ik graag voorkomen. Ik help leiders enorm goed voor hun teams te zorgen, zodat ze een winning team en happy clients krijgen. Dat bespaart ze tot wel 10% of meer op hun verzuimkosten wat meer winst oplevert. Win-win situatie dus!