10 tips voor angst en stress door Coronavirus

By Carla | Stress

mrt 12
Tips voor angst bij Corona

Het zal je niet verbazen dat wat er momenteel met het coronavirus aan de hand is, veel stress en angst veroorzaakt in de wereld. Als je nu radio of TV aanzet of de krant openslaat, je kunt er niet omheen. Het is inmiddels van virus naar pandemie uitgegroeid volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Omdat dit in onze moderne samenleving nog nooit eerder in deze mate is ontstaan, weten mensen gewoon niet wat ze moeten doen of wat ze kunnen verwachten, wat tot veel angst leidt.

Elke dag worden we door de media op de hoogte gehouden hoeveel besmettingen er zijn bij gekomen, wat de angst en stress bij veel mensen nog verder vergroot.

Gisteren was ik bij ons in de plaatselijke dorpswinkel (in Brabant) en merkte dat de angst er bij veel mensen (zeker ouderen) goed in zit en dat brengt veel stress met zich mee.

Het probleem is dat wanneer we ons angstig, zenuwachtig of gestrest voelen, er twee dingen gebeuren:

# 1 – Onze hersenen werken niet optimaal door die stresshormonen die aangemaakt worden en daarom hebben we moeite om goed doordachte beslissingen te nemen. We zijn als het ware ‘een beetje dom’ om in Maxima termen te blijven.

# 2 – Ons immuunsysteem wordt onderdrukt door de aanmaak van stresshormonen

Angst ervaren, is heel normaal zolang het tijdelijk is. Het waarschuwt ons voor gevaarlijke situaties. Je hartslag en ademhaling versnellen, je bloeddruk stijgt en spieren spannen zich. Je bent er klaar voor om in actie te komen: vluchten of aanvallen.

Omdat we niet weten hoe dit virus zich gaat ontwikkelen, weten we ook niet of de angst tijdelijk is of langere tijd zal aanhouden.

Die onwetendheid en onmacht is natuurlijk precies het tegenovergestelde van wat we nodig hebben om ons tegen een virus te beschermen.

Wat kunnen we doen ons om de angst en stress weg te nemen zodat ons beschermingsmechanisme weer op volle toeren zijn werk kan doen?

  1. We kunnen kijken naar de negativiteit van alles wat er nu aan de hand is, maar laten we het omdraaien en kijken naar de voordelen die de huidige situatie oplevert. Focus is key: richt je op wat je wel wilt en wat je positiviteit en plezier brengt
  2. Blijf bewegen: liefst in de buitenlucht in de natuur een wandeling maken, hardlopen, fietsen. Snuif zo vaak mogelijk verse zuurstof in je longen. Vermijd voorlopig liever even drukke menigte zoals bv. fitnessruimte
  3. Eet gezond: veel groente, 2 stuks fruit. Zorg dat je voldoende vitamines binnen krijgt om je weerstand optimaal te houden. Neem er desnoods tijdelijk een vitaminepreparaat bij
  4. Drink veel water: liefst elk kwartier een slokje. Drink liever lauw water dan ijskoud water. Virussen houden namelijk niet van warmte.
  5. Let regelmatig goed op je ademhaling: zorg dat je diep inademt door je neus en uitblaast door je mond
  6. Super langzaam geeuwen en je daarbij uitstrekken met je armen in de lucht en doe dat elk uur zodat je brein negatieve emoties kan loslaten.
  7. Master je mindset en emoties zodat je brein fit blijft: Schrijf je gedachten en emoties op papier zodat je er niet mee in je hoofd blijft rondlopen. Werken aan een positieve mindset helpt enorm: je hebt inmiddels al meerdere griepgolven overleeft, dus deze vast ook!
  8. Ga mediteren: zoek een angstmeditatie op YouTube op zodat je je brein even stop zet. Meditatie vermindert stress en angst en verbetert je immuunsysteem
  9. Zoek afleiding in iets wat je plezier geeft: zoek iets op bv YouTube op wat jij grappig vindt en lach voluit zonder je in te houden
  10. Rust voldoende: minimaal 7 uur slaap per nacht maar liefst meer zodat je immuunsysteem kan herstellen.

Zo neem je voorzorgsmaatregelen die je immuunsysteem en weerstand nodig hebben om grip te houden op Corona, angst en stress.

Ik hoop dat het je helpt zodat je zo weinig mogelijk angst en stress ervaart de komende tijd. En dat het Coronavirus zo weinig mogelijke slachtoffers maakt en snel onder controle zal zijn.

Fijne angst- en Coronavrije dag en vanuit Brabant Houdoe (Hou je goed) en zorg enorm goed voor jezelf!

About the Author

Carla heeft een missie: Minder eenzaamheid in de wereld. Als er veel stress is in een bedrijf, is het verzuim hoog, zijn medewerkers uit verbinding en voelen zich alleen en dat kost het bedrijf omzet. Dat wil ik graag voorkomen. Ik help leiders enorm goed voor hun teams te zorgen, zodat ze een winning team en happy clients krijgen. Dat bespaart ze tot wel 10% of meer op hun verzuimkosten wat meer winst oplevert. Win-win situatie dus!