4 ongebruikelijke stressverlagers voor bedrijven:

By Carla | Stress

jan 30
Je bedrijf ontstressen

Deze week sprak ik met Jolanda, manager bij een grote zorginstelling over werkdruk en stress. We lezen allemaal de bladen en zien in de media dat werkdruk en stress vooral in de zorg, het onderwijs en de horeca hoogtij vieren.

Ik vroeg aan Jolanda: ‘Wat doen jullie preventief om die werkdruk en stress te verlagen’? Ze moest er even over nadenken en toen kwam het hoge woord eruit: ‘Eigenlijk zijn we vooral bezig ons hoofd boven water te houden, zijn we aan het overleven en hebben we geen tijd om preventief iets te ondernemen’. Ik zag haar gezicht rood worden terwijl ze dit zei.

Maar zo werkt het nu eenmaal. Uit eigen ervaring weet ik dat de zorg en het onderwijs een extra uitdaging hebben door de ingewikkelde wet- en regelgeving waaraan ze zich moeten houden vanuit de overheid. Wat dat betreft heeft menig onafhankelijk bedrijf het makkelijker, zou je zeggen. Toch zien we dat niet terug in de cijfers want werkdruk en stress heeft ook het bedrijfsleven inmiddels ontdekt (of andersom).

Wat we zien is dat leiders in bedrijven vaak focussen om de medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen, wanneer die zich ziekmelden. Maar wat doen ze nu precies preventief om werkdruk en stress te voorkomen? Uit onderzoek 1. blijkt dat de grootste veroorzakers zijn: de hoeveelheid werk, ad hoc zaken die tussendoor komen,  gebrek aan informatie en communicatie, gevolgd door slecht werkende systemen en teveel regels en procedures.

Hieronder sommen we wat zaken op die je kunt oppakken als actiepunten: je kunt het werkplezier van je werknemers vergroten, iets doen om de samenwerking te verbeteren, werk anders organiseren en plannen, tools geven aan medewerkers om actief stress aan te pakken.

De allereerste tip die je niet verwacht als je de uitkomsten ziet van het onderzoek maar die we je toch gaan geven omdat het vaak in de basis van het bedrijf fout gaat, is: stel een duidelijke missie en visie op. Zorg dat daarin duidelijk je bedrijfswaarden (dat wat jullie superbelangrijk vinden) en de klant- en medewerkersbeloften naar voren komen. Dit is namelijk het fundament van je bedrijf waardoor heel veel werkdruk en stress ontstaat wanneer dat niet of maar half gedaan is.

Wat we vaak zien in bedrijven is dat ze prima op papier staan, soms zelfs op 10 A4-tjes maar dat geen hond binnen het bedrijf ervan op de hoogte is. Dan heeft het natuurlijk ook weinig zin. Niet iedereen leest even graag de in hun ogen vaak saaie documenten. Wees creatief en maak er een leuk en entertainend filmpje over of ga helemaal los en maak een mooie Netflix serie. Zorg dat mensen je bedrijf leuk vinden, gaan liken en dat doe je door iets visueel te maken.

De tweede tip is al even ongebruikelijk als de vorige: Weeg alle beslissingen, doelen en actie’s af op hetgeen wat je in tip 1 geformuleerd hebt. Want als je iets op papier zet en daar de rest van het jaar verder niet meer naar kijkt of rekening mee houdt dan heeft zoiets natuurlijk totaal geen zin. Maar je zult zien als het een gestroomlijnde machine wordt omdat het fundament (zie tip 1) stevig in de cement staat, dat wat je doet en onderneemt effectiever zal zijn. Ongeplande en ad-hoc acties komen minder vaak voor, omdat je van te voren de afweging maakt: ‘Waar zijn wij wel van en waar niet’, daarin dien je duidelijke keuzes te maken omdat je anders ad-hoc acties in de hand werkt en die zorgen weer voor frustraties omdat ze de hele planning in de war schoppen. Durf ook regelmatig op te schonen van zaken die niet (meer) werken voor jullie, dingen die teveel tijd, geld en energie opslurpen. Dat wil je niet want je wilt juist dat je medewerkers vitaal en gezond blijven toch?

De derde tip is een voor de hand liggende: Zorg voor meer werkplezier bij je medewerkers zodat ze kunnen opladen terwijl je werkt. Zie het als de batterij van een elektrische auto die maar 200 kilometer meegaat, die moet je ook op tijd opladen voordat die beer valt. De accu van je medewerkers dienst op tijd aangevuld te worden met positieve energie. Laat je fantasie eens de vrije loop en bedenk (liefst samen met je team) wat jullie kunnen doen om een korte break te nemen.

De laatste tip tot slot: Zorg ervoor dat je medewerkers HOE ze kunnen ontstressen. Veel medewerkers verkeren in onwetendheid, weten simpelweg niet wat ze moeten doen om zich te ontdoen van stress.

Je hoeft echt geen uren te mediteren om in Zen-modus te komen. Ieder uur een korte onderbreking van 10 seconden door je heel langzaam uit te rekken en very slow te geeuwen blijkt de meest effectieve ontlaadtip te zijn volgens een amerikaans onderzoek 2. en 3. Met volle aandacht geeuwen en stretchen blijkt je brein te ontladen van stress en nieuwe energie te geven en nog vele andere voordelen. Dus als je je collega elk uur ziet geeuwen: niet raar opkijken, die is gewoon aan het ontstressen J

Wil je echt het allerbeste voor je medewerkers op dit gebied: informeer dan eens naar onze mogelijkheden. We hebben een volledig online-programma wat medewerkers kunnen volgen in hun eigen tempo of tijd wanneer ze dat willen, op elk moment van de dag. Hierbij zit zelfs een gratis stresscoach inbegrepen waar ze elke week online met al hun vragen rondom werkdruk en stress terecht kunnen. Hoe mooi is dat? Een gratis vertrouwenspersoon waar ze eventueel zelfs anoniem met al hun uitdagingen terecht kunnen.

Je medewerkers zijn de ziel van je bedrijf: Wees er zuinig op en zorg goed voor hen!

We staan voor je klaar om je hierover te informeren, klik hier om een gratis strategiesessie in te plannen.

About the Author

Carla heeft een missie: Minder eenzaamheid in de wereld. Als er veel stress is in een bedrijf, is het verzuim hoog, zijn medewerkers uit verbinding en voelen zich alleen en dat kost het bedrijf omzet. Dat wil ik graag voorkomen. Ik help leiders enorm goed voor hun teams te zorgen, zodat ze een winning team en happy clients krijgen. Dat bespaart ze tot wel 10% of meer op hun verzuimkosten wat meer winst oplevert. Win-win situatie dus!