Slikproblemen door stress

Slikprobleem door stress kan een Psychische oorzaak hebben.

Het gevoel een brok in de keel te hebben heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Stress of angst kan ervoor zorgen dat u (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door, dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.

Ook kan het een lichamelijke oorzaak hebben.

Mensen die last hebben van brandend maagzuur kunnen daarbij ook een brokgevoel in de keel hebben. De medische naam voor brandend maagzuur is 'reflux'. Reflux is het omhoog stromen van maaginhoud, de slokdarm in. Hierbij komen onder andere oprispingen, zuurbranden en pijn in de buurt van het borstbeen voor. Sommige mensen hebben daarnaast last van hoestklachten en het brokgevoel.

Een enkele keer is een aandoening of afwijking in de keelholte of slokdarm de oorzaak van het brokgevoel. Voorbeelden hiervan zijn:

Keelkanker, veel mensen zijn bang voor keelkanker, als ze een brok in hun keel voelen. Gelukkig is keelkanker slechts zelden de oorzaak. De kans op keelkanker neemt toe door langdurig roken en het overmatig gebruik van alcohol. Elders op deze website vindt u uitgebreidere informatie over kanker van de mond- of keelholte.
Een chronische keelontsteking of een ontsteking van de neusbijholten.
Een allergie, voor bijvoorbeeld huisstofmijt kan neusverstopping en keelklachten veroorzaken.
Verhoogde spanning van de spieren in de slokdarmwand.
Een Zenker divertikel in de slokdarm. Dit is een zwakke plek in de slokdarmwand, die gaat uitstulpen.